17 April 2011

Kenderaan Menggunakan Kayu Api Ganti Petrol


Terbaca di Kosmo hari ini yang menarik perhatian aku, kenderaan yang menggunakan kayu api iaitu sistem wap. Sekarang ini harga petrol amat mahal dan akan naik lagi, pasti!
Cuba bayangkan jika ada kenderaan di Malaysia yang menggunakan cara ini, dibuat lagi kemas dan dikomersialkan.
Tentu menarik dan tak perlu guna petrol lagi tapi cukupkah kayu di Malaysia. Tentu harga kayu api (Kayu getah) akan naik harga pulak.TRAK El kamina yang menggunakan kayu api sebagai bahan bakar.HELSINKI - Tidak tahan dibebani harga petrol yang melambung tinggi, seorang lelaki di Finland mengubah suai sebuah trak pikap miliknya bagi membolehkan kenderaan itu bergerak dengan menggunakan kuasa kayu api, lapor sebuah akhbar semalam. 
Setelah mengalami pengubahsuaian, enjin V6 trak jenis Chevrolet milik Juha Sipila kini dijana asap daripada dapur kayu api yang dipasang di belakang trak tersebut. 
Pada kapasiti penuh, dapur tersebut boleh diisi dengan kayu api yang mencukupi untuk menggerakkan trak itu sejauh 1,280 kilometer. 
Lelaki itu mendakwa, traknya boleh mencapai kelajuan maksimum 144 kilometer sejam dan dia menamakan kenderaannya El Kamina yang bermaksud dapur dalam bahasa Finland. 
Teknologi dapur kayu itu yang pertama kali digunakan pada kenderaan semasa kekurangan bekalan petrol ketika Perang Dunia Kedua, didapati lebih mesra alam berbanding enjin petrol atau diesel. - Agensi

1 comments:

jaya jr berkata...

ni klo setakat nk ulang alik KL xde masalah dah ni..haha..mantap2

Catat Ulasan