12 Julai 2010

Mee Banjir Udang - Kuala Sepetang

Kuala Sepetang suatu ketika dulu amat terkenal dengan mee udangnya. Hinggakan menjadi bualan orang setelah cerita mengenainya keluar di TV. Lupa rancangan apa dan saluran berapa. Tapi selepas itu, gerai mee udang di kuala sepetang menjadi tumpuan orang ramai. Cara pergi ke sana yang aku tahu melalui highway utara selatan dan keluar ke susur Changkat Jering.

Lepas itu, ikut saje papan tanda ke Kuala Sepetang. Sepanjang perjalanan ke sana, kita akan jumpa beberapa warong mee udang termasuklah warong Mak Teh...


Warong Mak Teh menjadi tumpuan kerana di sinilah rancangan tv itu dirakamkan. Tapi kini banyak warung mee banjir yang ada di sana macam cendawan tumbuh.

Ini dia mee banjir udang... memang banjir dengan udang!
Penuh dengan udang, memang menyelerakan..

Apa lagi ... dah di depan mata, bedal aje le...

19 comments:

farhanaDr berkata...

Kalau ke depan sket, Mee Udang Mak Jah.. Bagi saye lagi sedap kot.. Heehee.. :)

Ieda Al-Habsyi berkata...

haa...memang femes mee udang ni! malangnyer ieda tak leh makan, elergik, uhuhuh!

Joe berkata...

Kasiannya kau Ieda.. rugi! rugi!

iza berkata...

Tak pernah pegi ke sana lg krn mak mertuaku punya mee udang pun sedap jgk.hehe....
Yang ruginya aku mmg tak suka makan udang melainkan udang tu sedia dibuka kulit, kalau tidak, aku bagi je pada sapa2 yg nk udang.
Lgpun kat Perak ni kan terkenal dgn udang galahnya,dah selalu makan dah....

Joe berkata...

tak pernah makan udang galah.. kalau ada tu bagi le sikit kat sini iza..

OrenLimau berkata...

cerita wayang kita kat astro prima.
dah pergi..tpi rasa cam xley lawan
mee udang galah sg.dua,sbrg perai,penang.
hehehe

sbb sg.dua ada dua,satu kat island,satu kat sbrg.
hee=)

BUJANG SUSAH berkata...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

Wan Gerrard berkata...

Err sedap2, terliur tengok^^

azim nor'aini berkata...

azim org taiping..slalu jgk mkn mee udang kat kuala sepetang..kedai ni x biasa pegi..kalu ke depan ckit ade kedai mee udang mak jah..marvelous ah..ngeee~

kay-N berkata...

waaaa......~~ sdp nyeeeee...tingin nk g sni..tp xberkesempatan! isk3..

pak long berkata...

salam buat joe...
tu kawasan tempat pak long tu....mee udang tu tak kaw lagi...ada lagi yang kaw kat kawasan situ..

dunspeak♥ berkata...

wahh sdapnyeee

NabiLLa NaSir berkata...

aduhai sedapnye mee udang ni. Kalau saye makan gerenti kulit saye naek bintik2 merah. hoho

M a W a D D a H berkata...

sedapnye mee banjir udang..memalam ni buat adah terliur je...

LiFe KaMi berkata...

teliur dibuatnyer..try la sup bedengun kat nilai plak..

rATu kEBaYA berkata...

mee udang ni mmg buat air liur melelehlah lagi2 nak lunch ni..

LyNn HaMzAh berkata...

ambooi...sedapnyer mee banjir udang tu...terliur plak tgk..dah la puasa hari nie...

Zaini Punye Citer berkata...

giler ah...byk tul udang..

Afzainizam berkata...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/


Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

pernah masuk majalah 3 ni hah femous tempat ni

Catat Ulasan